• gratis verzending NL
  • beste kwaliteit
  • wat je ziet, is wat je krijgt
  • snelle service
  • aanbiedingen

Gestreepte Vuursteen - Poolse Diamant

Gepubliceerd op 20 december 2020 om 17:55

Gestreepte vuursteen is een mengsel van chalcedon, opaal, calciumcarbonaat en kwarts. De oorsprong is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het wordt aangenomen dat hij uit levende organismen, zoals sponzen, komt. Die leefden ongeveer 150 miljoen jaar geleden in de warme Jura-zeë.

 

De geschiedenis van de verwerking van gestreepte vuursteen gaat terug tot het neolithicum, toen stukjes steen werden gebruikt om producten van cultureel en magisch belang te maken. Dit kwam zo omdat deze vonken veroorzaken tijdens het tegen elkaar aan botsten. Deze steen was in de afgelopen eeuwen een teken van positie in de samenleving. Het was zo belangrijk dat het zelfs na de dood mee zou reizen.

Het is verrassend dat dit mineraal alleen in Polen voorkomt, in een heel klein gebied nabij het Świętokrzyskie gebergte. Nergens anders ter wereld vinden we zo'n unieke mix van mineralen die ongebruikelijke, gestreepte formaties creëren. De kenmerken en eigenschappen van gestreepte vuursteen zitten op hetzelfde niveau als die van sieradenstenen. Het is hard, heeft decoratieve, onregelmatige strepen en is bovenal zeldzaam. Zelfs nog zeldzamer dan een diamant.

 

Ondanks het kleine gebied waarin ze voorkomen, kunnen de exemplaren die zijn verzameld op verschillende plaatsen, aanzienlijk verschillen. Deze plaatsen zijn soms maar enkele kilometers van elkaar verwijderd We kunnen vuurstenen vinden in tinten van donker tot lichtgrijs, maar ook vuurstenen met een overheersende beige kleur of een extra bruine band.

Het is vermeldenswaard dat het de zilveren sieraden met gestreepte vuursteen waren die Victoria Beckham verrukt tijdens haar verblijf in Polen.

 

Wat betreft de eigenschappen van gestreepte vuursteen, er wordt gezegd dat het een steen van optimisten is, het stimuleert onze energie en drijft ons tot vreugde.

 

We zijn ervan overtuigd dat gestreepte vuursteen in de vorm van sieraden een geweldig cadeau zal zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.